logio civis

linie despartitor-5-final

Corelarea Invatarii pentru Viata cu Integrarea SocioEducativa,

CIVIS – ID 140293

Obiectivul general al proiectului
Cresterea numarului de copii/tineri reintegrati in sistemul de invatamant si sustinerea prescolarilor si elevilor proveniti din comunitati dezavantajate din judetele Brasov si Galati, prin operatiuni de preventie a abandonului scolar.

Beneficiar:  Inspectoratul Scolar Judetean Brasov
Partener 1:   Inspectoratul Scolar Judetean Galati
Partener 2 :  Fundatia pentru o societate deschisa

Durata proiect:  18  luni (aprilie 2014-octombrie 2015)

Principalele activitati ale proiectului
–    Realizarea unui studiu privind contextualizarea programului A doua sansa
–    Constituirea Centrelor de Asistenta Socio-Educativa (C.A.S.E) si a corpului de specialisti
–    Organizarea si desfasurarea programului A doua sansa
–    Organizarea si derularea de activitati de asistenta si consiliere
–    Organizarea unei campanii de crestere a gradului de constientizare cu privire la problematica abandonului scolar

Cum vor fi indeplinite obiectivele proiectului?
–    Exista doua componente de baza:  componenta de program tip A doua sansa si componenta de consiliere
–    La nivelul fiecarui judet, se infiinteaza cate doua C.A.S.E (Centre de Asistenta Socio-Educativa). In judetul Brasov la Scoala Gimnaziala 2 Codlea si Scoala Gimnaziala Maierus
–    Fiecare centru C.A.S.E asigura suport pentru cate 4 scoli unde se desfasoara un program de tip A doua sansa
–    Se va constitui un corp de specialisti in problematica abandonului scolar la nivelul fiecarui judet.

Elemente cheie ale proiectului
–    ISJ Brasov si ISJ Galati sunt institutii cu experienta in problematica abandonului scolar
–    Fundatia pentru o societate deschisa care a creat proiectul pilot A doua sansa, preluat la nivel national, este o organizatie cu experienta in relatia cu comunitatile dezavantajate.
–    Imbinare intre o infrastructura IT moderna si resurse umane dedicate
–    Promovarea rolului educatiei la nivelul comunitatilor prin actiuni de tip caravana promovate in media TV locala
–    Studiu pentru diagnoza problematicii abandonului scolar la nivelul celor doua judete.

linie despartitor-5-final

10623491_443882265750001_4672267747287263161_oIn perioada 05-10 septembrie 2014, un număr de 7 cadre didactice din școala noastră au participat în mun. Tulcea, la cursul de formare a specialistilor pentru proiectul CIVIS în care școala noastră este parteneră.

Proiectul CIVIS – Proiect cofinanțat din Fondul Social European prin Programul Operațional Sectorial pentru Dezvoltarea Resurselor Umane 2007 – 2013 – Investește în oameni! – își propune să reintegreze în sistemul de învățământ copii și tineri care au abandonat școala și care provin din județele Brașov și Galați, astfel încât cât mai mulți dintre ei să finalizeze cel puțin ciclul primar de școlarizare. În plus, obiectivul proiectului este să susțină preșcolarii și elevii proveniți din comunități dezavantajate, din cele două județe, prin acțiuni integrate de reducere a abandonului școlar și a riscului de părăsire timpurie a școlii. Pentru aceasta unul din scopurile proiectului il constituie formarea a 120 de specialisti in combaterea abandonului scolar si implementarea Programului A doua sansa .

 La acest curs, reprezentantii a 8 scoli din cele doua judete au incercat si chiar au reusit sa faca un adevarat schimb de experienta, avand in vedere ca in unele scoli exista implementat programul A doua sansă. Eforturile s-au concentrat pe o mai buna pregatire a tuturor actorilor implicati in procesul de educatie pentru a face fata problemei abandonului scolar, cresterii implicarii proactive a cadrelor didactice in combaterea abandonului scolar si renuntarii timpurii la educatie.

Sesiunile de formare au avut o dimensiune practică. Timp de 5 zile, participanții și-au exersat abilitățile de proiectare și organizare a activităților de educație non-formală, au participat la activități de consiliere/dezvoltare personală, individuală și de grup, de educație remedială centrată pe elev.

[flagallery gid=4]

linie despartitor-5-final

1009074_500162060122021_629993099723812707_oIn data de 27.01.2015, la Scoala Gimnaziala nr.2 Codlea, a avut loc o intalnire a scolilor implicate in proiectul CIVIS – Corelarea Invatarii pentru Viata cu Integrarea SocioEducativa.

Tema intalnirii a constituit-o ORA DE TEATRU, activitate pentru care elevii Scolii Gimnaziale Vulcan, insotiti de directorul scolii, dl.prof. Marius Adrian DODA si pregătiti de doamnele profesor Raluca POPA si Adina SCHIOPU, au pregatit piesa de teatru “Vizita”. Desi au prezentat aceasta piesa si cu alte ocazii, parca nu te mai saturi sa-i privesti cum interpretează pe acesti copii minunati, deseori ai impresia ca in fata ta sunt actori adevarati si cu experienta. Felicitari lor ! Bravo : Georgiana Valcu, Adriana Coltea, Timeea Neculoiu, Alexia Oana, Andrei Vasiloiu, Laurentiu Curcubata !

In a doua parte a activitatii, elevii din programul “A doua șansă” au prezentat impreună cu doamnele profesor Anisoara Coltea, Alexandra Fruntes și Loredana Blaj, un colaj de dansuri traditionale romanesti.

Galeria foto a acestei activități o puteți viziona AICI !

linie despartitor-5-final

emisiune

Familia si scoala – parteneri in educație !

În data de 11.03.2015, la Radioteleviziunea NOVA TV Brasov, a avut loc a doua emisiune TV in cadrul Caravanei CIVIS, care a avut ca temă Familia și școala – parteneri în educație. A fost o emisiune duplex in colaborare cu televiziunea Neptun TV din Constanța. In studioul din Brașov au fost prezenti dna. prof. Mihaela POPA director al CCD Brașov cât și dl. Marius-Adrian DODA directorul Școlii Gimnaziale Vulcan.
Emisiunea a fost moderată de Mircea VOICU.
Puteti urmări emisiunea prin amabilitatea Radioteleviziunii NOVA TV dand click pe link-ul de mai jos:

http://www.novapress.ro/video/punctul-pe-i-11-martie-2015-civis-3.html

linie despartitor-5-final

emisiune 8 aprilieParasirea timpurie a scolii, cauze si efecte

În data de 08 aprilie 2015, la Radioteleviziunea NOVA TV Brasov, a avut loc a treia emisiune TV in cadrul Caravanei CIVIS, care a avut ca temă Parasirea timpurie a școlii – cauze și efecte.

In studioul de la Brașov ( emisiunea fiind in duplex cu televiziunea TV Neptun) au fost prezente dna. Ioana Loghin – consilier școlar in proiectul CIVIS și dra. Alexandra Frunteș – invatator ADS – Școala Gimnaziala Vulcan.

In emisiunea moderata de Mircea VOICU, au fost dezbatute probleme legate de cauzele abandonului școlar, factorii care determină părăsirea școlii de către anumiti copii, implicarea comunităților locale în dacă nu stoparea, atunci in diminuarea numarului de copii care din diverse motive ( materiale, sociale, etc) ajung sa nu mai vina la școală. Deasemenea au fost purtate discutii și despre implicarea școlii în acest fenomen, cum poate scoala sa-i atraga pe acesti tineri din nou la școala cât si despre importanta consilierii acestora in cadrul centrelor constituite in acest proiect CIVIS.

Prin amabilitatea Radioteleviziunii Nova TV Brașov, puteti urmări emisiunea inregistrată dând click pe link-ul de mai jos :

http://www.novapress.ro/video/punctul-pe-i-8-aprilie-2015-civis-6.html

linie despartitor-5-final

CaptureBeneficiile parteneriatelor pentru instituțiile de învățământ

In data de 15.05.2015, la Școala Gimnazială Măieruș – CASE 1 , a avut loc intrunirea finala a școlilor implicate în proiectul CIVIS din Centrele de asistență socio-educativa din Măieruș și Codlea.

La acest eveniment au participat directorii școlilor implicate în proiect, cadre didactice , precum și reprezentantul AJOFM Brașov.

Participanții au făcut o analiza a rezultatelor obținute în cadrul proiectului, beneficiile Programului A doua șansă și implicațiile acestuia în viața comunității precum și soluții de îmbunătătire a prezenței instituțiilor de învățământ în viața comunității de proveniență.

Prin amabilitatea Radioteleviziunii NOVA TV Brașov vă prezentăm reportajul realizat cu această ocazie incepand cu minutul 10.30.

http://www.novapress.ro/video/jurnal-15-mai.html

__________________________________________________________________________________________________________________

AXA PRIORITARĂ 2 „Corelarea învăţării pe tot parcursul vieţii cu piaţa muncii”

DOMENIUL MAJOR DE INTERVENŢIE 2.2. „Prevenirea şi corectarea părăsirii timpurii a şcolii”

Titlul proiectului: „Corelarea Invatarii pentru Viata cu Integrarea Socio-educativa – CIVIS”

Numărul de identificare al contractului: POSDRU/162/2.2/S/140293